Laatste nieuws vogelgriep update 25/01/2024

De eindscreenings in de bewakingszones Alveringem en Veurne zijn deze week met gunstig resultaat afgerond.

Op basis daarvan werd het niet-overlappende deel van de bewakingszone Alveringem afgelopen nacht (woensdag 24 op donderdag 25 januari) opgeheven.

De bewakingszone Veurne wordt in afwezigheid van nieuwe besmettingen dit weekend opgeheven, in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 januari.

Vanaf zondag 28 januari gelden dus nog enkel de landelijke maatregelen.

Alle nuttige informatie is terug te vinden op de website: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/.

 


De bewakingszone Diksmuide is zoals gepland afgelopen nacht opgeheven. Daar gelden nu nog enkel de landelijke maatregelen.

De website (https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp) wordt zo spoedig mogelijk aangepast.

De verdere planning omtrent de zones is als volgt:

  1. de beschermingszones Alveringem en Veurne worden omgezet in bewakingszone respectievelijk op 16 en 19 januari om 0h00;
  2. het deel van de bewakingszone Alveringem dat niet overlapt met de bewakingszone Veurne wordt opgeheven op 25 januari om 0h00;
  3. de bewakingszone Veurne ten slotte wordt opgeheven op 28 januari om 0h00.

Het risico op nieuwe besmettingen blijft desondanks hoog. Het strikt respecteren van alle preventieregels en van de bioveiligheid is dan ook nog steeds uitermate belangrijk.

 

 


 

Onderwerp: HPAI: nieuwe besmetting in Veurne

Er is een bijkomende besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld in de zones in West-Vlaanderen, ditmaal in Veurne. Het gaat om een vermeerderingsbedrijf dat ligt in de bewakingszone Alveringem, op zowat 5 kilometer van de vorige haard en op minder dan een kilometer van de Franse grens.

De ca. 33.000 hennen en hanen van het pluimveebedrijf worden vandaag geruimd.

Rond de haard worden de gebruikelijke beschermingszone (straal 3 km) en bewakingszone (straal 10 km) afgebakend. Deze overlappen in grote mate met de bestaande zones Warhem en Alveringem. Aangezien de bewakingszone Warhem, die vorige week werd afgebakend n.a.v. een besmetting in Frankrijk, nu volledig opgenomen is in de bestaande zones Alveringem en de nieuwe zones Veurne, wordt deze vandaag geschrapt. Door de uitbraak in Veurne komen 4 bijkomende pluimveebedrijven onder de maatregelen van de zones.

In de nieuwe zones Veurne worden vanaf woensdag 03.01.24 derogaties van kracht voor de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren. In het deel van de zones Alveringem, dat overlapt met de zones Veurne, worden de bestaande derogaties tot dan geschrapt.

Er is toch ook positief nieuws te melden: afgelopen nacht is de beschermingszone Diksmuide omgezet in bewakingszone; daar gelden voortaan de maatregelen van een 10 km-zone. Volgende week wordt de eindscreening georganiseerd in deze zone. Bij gunstige resultaten wordt deze zone zoals gepland op 7 januari opgeheven.

Het is duidelijk dat er opnieuw zeer veel H5-virussen circuleren in het milieu, zeker in het westen van het land. Het risico op nieuwe besmettingen is dan ook erg reëel. Ik vraag iedereen om bij toegenomen sterfte en ziekte bij het pluimvee onmiddellijk de dierenarts te contacteren, zodat nieuwe besmettingen zo snel mogelijk kunnen worden opgespoord. Het strikt respecteren van alle preventieregels en van de bioveiligheid blijft uiteraard essentieel.

Alle nuttige informatie wordt zo spoedig mogelijk aangevuld op de website: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp.

 


 

Er is een nieuwe besmetting met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld in West-Vlaanderen, ditmaal in Alveringem. De betrokken kalkoenenhouderij ligt in de bewakingszone, die vorige week werd afgebakend naar aanleiding van een uitbraak in Warhem, Noord-Frankrijk.

De ca. 25.000 vleeskalkoenen van het bedrijf worden vandaag geruimd.

Rond de haard worden de gebruikelijke beschermingszone (straal 3 km) en bewakingszone (straal 10 km) afgebakend. Deze omvatten bijna de volledige bewakingszone Warhem en vallen deels op Frankrijk. De zone bewakingszone Warhem zal dan ook gefuseerd worden met de nieuwe zones Alveringem. In deze nieuwe zones liggen er een 40-tal pluimveebedrijven.

Er is eveneens een zeer minieme overlap met de bewakingszone Diksmuide, maar zonder dat er pluimveehouderijen betrokken zijn. Dit betekent ook dat de vooropgestelde timing voor de zones Diksmuide voorlopig behouden blijft.

In de nieuwe zone worden vanaf vrijdag 29/12 derogaties van kracht voor de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren. Voor de bedrijven die al in de zone Warhem lagen, blijven de derogaties, die gisteren werden geactiveerd voor slachtpluimvee en broedeieren, verderlopen.

De besmetting toont nogmaals dat de virusdruk in ons land, en in het bijzonder in de Westhoek, erg hoog is en dat we ondertussen in dezelfde ongunstige omstandigheden zijn terechtgekomen als zowat een jaar geleden. Het strikt respecteren van alle preventieregels en van de bioveiligheid is dan ook nog steeds uitermate belangrijk.

Alle nuttige informatie wordt zo spoedig mogelijk aangevuld op de website: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp.

 


 

Er is een uitbraak met het hoogpathogene H5N1-vogelgriepvirus vastgesteld op een legbedrijf in Warhem, Noord-Frankrijk, op zo’n 4 km van de Belgische grens. De bewakingszone ligt daardoor deels in West-Vlaanderen: zie de kaart in de instructie in bijlage. De zone betreft een vijftiental pluimveehouderijen. In de zone zijn de gebruikelijke maatregelen van een 10 km-zone van kracht. Derogaties voor de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren zijn mogelijk vanaf volgende maandag 25 december.

De zone overlapt niet met de beperkingszones Diksmuide. De timing voor de zones Diksmuide blijft dus behouden mits er geen nieuwe besmettingen in deze zones worden vastgesteld:

  1. De beschermingszone Diksmuide wordt op vrijdag 29 december om 0h00 omgezet in bewakingszone. De maatregelen van de bewakingszone worden vanaf dan toegepast.
  2. De bewakingszone Diksmuide wordt op zondag 7 januari om 0h00 opgeheven, op voorwaarde dat de eindscreening in de zone gunstig is. De monsternemingen voor deze eindscreening zijn gepland op woensdag 3 januari. Ik verwijs voor nadere informatie naar de instructie 1802098 die eveneens is bijgevoegd.

Ik geef verder nog mee dat in de afgelopen week ook de eerste nieuwe gevallen van hoogpathogene H5 zijn vastgesteld bij wilde vogels in ons land, nl. in Antwerpen en Middelkerke. Dit geeft aan dat er waarschijnlijk opnieuw meer vogelgriep circuleert bij wilde vogels in grote delen van het land. Het is de verwachting dat het aantal gevallen in de komende weken nog zal toenemen.

Alle nodige informatie is zoals steeds terug te vinden op de website: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp.


Zoals eerder deze namiddag aangekondigd, heeft het FAVV aan Minister van Landbouw Clarinval voorgesteld om de preventieve maatregelen voor vogelgriep opnieuw te verstrengen. Aanleiding daarvoor zijn de ontwikkelingen langsheen de vogelmigratieroutes die ons land aandoen en het toegenomen aantal besmettingen bij wilde vogels en pluimvee dat op die routes is vastgesteld, ook in ons land. De Minister heeft nu beslist om dit voorstel te volgen en de preventieve maatregelen effectief aan te scherpen.

Vanaf morgen, zaterdag 9/12, gelden daardoor opnieuw de volgende maatregelen in het hele land:

-        De afschermverplichting voor pluimvee en vogels van geregistreerde houderijen wordt opnieuw ingesteld.

-        Het binnen of afgeschermd voederen van pluimvee en vogels blijft verplicht.

-        Het binnen drenken van pluimvee en vogels wordt opnieuw ingesteld.

-        Het gebruik van onbehandeld oppervlaktewater bij pluimvee en vogels wordt opnieuw verboden.

-        De huidige regeling omtrent het uitladen van commercieel slachtpluimvee , waarbij onder strikte bioveiligheidsmaatregelen een
uitlaadperiode van maximaal 10 dagen mogelijk is, blijft behouden.

-        Het verhoogd toezicht in de commerciële pluimveehouderij, waarbij een behandeling van pluimvee enkel mag worden opgestart
indien monsters voor een laboratoriumonderzoek worden overgemaakt aan DGZ of ARSIA, blijft onverminderd van toepassing.

Een algemene communicatie d.m.v. persbericht zal volgen. De beslissing wordt vervolgens zo snel mogelijk in het Staatsblad gepubliceerd.

Onze website (https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp) zal ook aangepast worden.

Jullie vinden alvast in bijlage een aangepaste versie van de landelijke maatregelen met daarin alle beoogde maatregelen.


Er is een bijkomende besmetting van hoogpathogene vogelgriep H5 vastgesteld in de vorige week afgebakende 3 km-zone Diksmuide. Het gaat om een legbedrijf dat op enkele honderden meters gelegen is van de eerdere haard. In het bedrijf werden monsters genomen omwille van een licht toegenomen sterfte bij de ca. 24.500 leghennen. Sciensano heeft daarin vogelgriep bevestigd. De dieren wordt vandaag nog geruimd, samen met de aanpalende vleeskippenstallen.

Door de besmetting breiden de zones Diksmuide enkele honderden meters westwaarts uit. Twee bijkomende pluimveehouderijen komen daardoor onder de maatregelen van de bewakingszone te vallen. Voor alle houderijen in de beperkingszones Diksmuide schuift uiteraard ook het opheffen van de maatregelen met een week naar achter.

In licht van de ontwikkelingen langsheen de vogelmigratieroutes die ons land aandoen en het toegenomen aantal besmettingen bij wilde vogels en pluimvee dat daarbij is vastgesteld, heeft het FAVV aan Minister van Landbouw David Clarinval voorgesteld om de preventieve maatregelen voor vogelgriep opnieuw aan te scherpen. Indien de Minister hiermee akkoord gaat, dan zal het opnieuw verplicht zijn om pluimvee en vogels op geregistreerde houderijen op te hokken of af te schermen. Daarover later meer.

Alle nodige informatie is zoals steeds terug te vinden op de website: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp.


Er is voor het eerst sinds februari een nieuwe besmetting vastgesteld met het hoogpathogene H5N1-virus op een pluimveehouderij in ons land.

Het betrokken bedrijf is een vermeerderingsbedrijf in Diksmuide, waar gisteren verhoogde sterfte is vastgesteld, die finaal te wijten bleek aan vogelgriep.

De ca. 20.000 moederdieren van het bedrijf worden vandaag geruimd.

De precieze bron van besmetting is nog niet duidelijk, maar virus afkomstig van wilde vogels is een waarschijnlijke piste.

Rond de besmette site worden de gebruikelijke zones met een straal van 3 km (beschermingszone) en 10 km (bewakingszone) afgebakend. De zones liggen volledig in West-Vlaanderen.

In deze zones zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht, o.a.:

  1. inventariseren van alle vogels op geregistreerde houderijen,
  2. afschermen/ophokken van alle pluimvee in de beide zones en van andere gehouden vogels in de beschermingszone
  3. verhoogd toezicht en striktere bioveiligheidsmaatregelen
  4. verbodsbepalingen omtrent veel pluimveeactiviteiten
  5. verbod op verzamelingen van pluimvee en vogels

De eerste derogaties voor het afvoeren van slachtpluimvee en broedeieren worden van kracht op woensdag 6 december.

Door deze besmetting is ons land ook zijn status van vrij van vogelgriep bij pluimvee kwijt. Dit zal vermoedelijk een impact hebben op de export van pluimvee en pluimveeproducten naar derde landen.

De epidemiologische situatie zal in de komende weken vermoedelijk slechter worden. Er zijn weliswaar de afgelopen 2 maanden geen besmette wilde vogels meer gevonden in ons land, maar deze uitbraak en de ontwikkelingen in de afgelopen weken in de buurlanden, waar ook nieuwe uitbraken op pluimveehouderijen zijn vastgesteld, tonen aan dat er in onze contreien wel degelijk nog steeds hoogpathogene H5-virussen circuleren.

Ik roep iedereen dan ook op om de bioveiligheidsmaatregelen strikt en nauwgezet toe te passen.

De instructies voor de nieuwe zones zijn bijgevoegd. Alle nuttige informatie wordt eveneens op de website aangepast: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/.


Alle relevante informatie is terug te vinden op de webpagina’s vogelgriep:

-          https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/

-          https://www.favv-afsca.be/consumenten/extra/vogelgriep/