Roofvogels houden wordt steeds populairder, maar het aantal klachten over slechte huisvesting van roofvogels in gevangenschap neemt even snel toe. De dienst Dierenwelzijn en CITES van de FOD Volksgezondheid voert momenteel een bevraging van de roofvogelhouders uit over de huisvestingsnormen die de Raad voor Dierenwelzijn in een advies heeft vastgelegd. Roofvogelhouders kunnen tot en met 30 maart 2012 hun mening geven.

Roofvogels houden is populair in Belgiƫ. In 2011 waren er 205 roofvogelhouders die samen 541 aanvragen voor de verhandeling van hun dieren indienden. Maar roofvogels zijn geen huisdieren. Ze hebben specifieke zorgen nodig waarvan particulieren niet altijd goed op de hoogte zijn. De vogels worden soms gehuisvest in totaal onaangepaste omstandigheden.

In 2011 ging de Inspectiedienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid langs bij 25 roofvogelhouders voor een grondige controle en ontdekte bijvoorbeeld dat sommige vogels permanent aangebonden zijn en andere in oude kippenhokken werden gehouden. Drie processen-verbaal werden opgemaakt, vijf waarschuwingen gegeven en op drie plaatsen werden de dieren zelfs onmiddellijk in beslag genomen. Bij tien houders was de huisvesting zo goed als conform de wetgeving. Ook in 2012 zal de inspectiedienst grondige controles uitvoeren bij verschillende roofvogelhouders.

Om problemen met dierenwelzijn binnen de roofvogelhouderij tegen te gaan, voert de dienst Dierenwelzijn en CITES van de FOD Volksgezondheid een bewustmakingscampagne met twee luiken. Naast een brochure met praktische informatie voor roofvogelhouders, organiseert de dienst ook een online bevraging over het advies van de Raad voor Dierenwelzijn aangaande het houden van roofvogels in gevangenschap. Roofvogelhouders worden vriendelijk uitgenodigd om voor 30 maart 2012 hun mening te geven.

De resultaten van deze bevraging zullen dienen om de huidige huisvestingsnormen voor roofvogels in gevangenschap te evalueren en indien nodig aan te passen.

Bovenstaande tekst kan je vinden op de site van de FOD volksgezondheid bij dieren en planten (dierenwelzijn), zie onderstaande link.

http://www.health.belgium.be/eportal/AnimalsandPlants/19076415?backNode=9127