Cover maandblad april 2024

22 maart 2024

 

 


Grensverkeer voor vogels!

Eerder is al gesproken over de gesprekken over de mogelijkheid om binnen de BeNeLux een ontheffing te krijgen voor vervoer van vogels zonder AHR-certificering via de NVWA vanuit Nederland en via FAVV vanuit België. Binnen de Europese regelgeving is daar ruimte voor.

Op initiatief van Nederland is een verzoek naar Brussel gegaan namens de drie landen en dat heeft een groen licht gekregen. Echter: Het laatste woord is aan de BeNeLux-raad. Wanneer die voor 1 november geen bezwaar gemaakt heeft, is het dus mogelijk om weer met vogels over de grens naar België en Luxemburg te gaan richting een tentoonstelling, of om vogels vanuit België en Luxemburg te ontvangen zonder gezondheidscertificering.

Wat nu te doen????

Voor de deelnemer:

Tot 1 november verandert er niks. U moet uw vogels aanbieden voor een gezondheidscertificaat bij een dierenarts wanneer u de grens overgaat.

Advies:

Wilt u deelnemen na 1 november in Nederland of Luxemburg, vraag dan of u onder voorbehoud kunt inschrijven, afhankelijk van de beslissing van de BeNeLux-raad en afhankelijk van mogelijke verplichtingen die dan alsnog worden ingevoerd.

Ontvangt uw vereniging jaarlijks deelnemers uit Nederland of Luxemburg? Overweeg de mogelijkheid om onder voorbehoud in te kunnen schrijven.

Geldt dit ook voor de overige buitenlanden, zoals buurland Duitsland?

Helaas niet. Wellicht dat er met Duitsland in de toekomst ook afspraken gemaakt kunnen worden, maar dat zal dit jaar niet meer gebeuren.

Verkoop vanaf een tentoonstelling!

Let op! Dit betreft alleen vogels van een deelnemer die in het buitenland vogels te koop aanbiedt vanuit de tentoonstelling.

Op vogelshows zijn we echter niet gewend om vogels vanuit de tentoonstelling te verkopen, maar bij de EE is het juist een van de charmes om wedstrijddieren te kunnen kopen en verkopen.

Door de AHR- regels werd dit echter onmogelijk. Wedstrijdvogels moeten immers verplicht terugkeren naar het land van herkomst.

Echter; de dierenwelzijn commissie van de EE heeft het in Brussel voor elkaar gekregen om dit toch mogelijk te maken binnen de regelgeving van de AHR. Nogmaals: 99% van de verenigingen van de KBOF hebben niks te maken met deze regels, alleen die verenigingen die buitenlandse deelnemers ontvangen.

De regel: Wedstrijdvogels die met een gezondheidscertificering de grens over gaan om deel te nemen aan een tentoonstelling mogen onder voorwaarden toch verkocht worden op die tentoonstelling, maar alleen aan een inwoner van het land waar de tentoonstelling gehouden wordt.

De voorwaarden aan de hand van voorbeelden;

Deelnemer A uit B verkoopt aan een houder B uit B

Deelnemer A uit ander land (op een Belgische show) verkoopt aan houder B uit B

Deelnemer A uit ander land mag GEEN dieren verkopen aan een houder uit een ander land dan B.

Dus: Wanneer een buitenlandse deelnemer op een Belgische show een mooi bod op zijn wedstrijdvogel krijgt, dan mag hij die alleen verkopen aan een Belg.

Wanneer een Belgische deelnemer een bod krijgt op zijn vogel tijdens bijvoorbeeld de Mondial in Spanje, dan mag de Belg de vogel alleen verkopen aan een Spanjaard.

In de praktijk zal dit echter allemaal heel lastig te controleren zijn.

Al met al hebben we als commissies van de EE toch al een aantal succesjes geboekt en wellicht volgt er meer. Wordt vervolgd!

 


Belangrijk bericht voor de clubs die een TT organiseren.


Op18/06/23 heeft het Bestuursorgaan van KBOF een brainstormdag gehouden.
De bedoeling was een manier te vinden om onze clubs nog meer ten dienste te staan.
Volgend voorstel werd voorgedragen en goedgekeurd:
Vanaf het tentoonstellingsseizoen 2023/2024, en dit tot nader order, zullen alle vervoerskosten aangerekend door de keurmeesters KBOF gedragen worden door de KBOF. 
Dit wil dus zeggen dat de inrichtende clubs van een vogelshow enkel en alleen de keurvergoeding ten laste zullen hebben.
Opgelet: Er is ook beslist om deze keurvergoeding naar 40 euro te brengen.

Wij zijn van mening dat de clubs deze tegemoetkoming zeker zullen waarderen.

Het Bestuursorgaan KBOF

Proefnummer Witte Spreeuwen: spreeuwen-2102-def.pdf