FAVV - 19 juni 2024
De website van het FAVV is aangepast met informatie over het houden en verplaatsten van “in gevangenschap levende vogels”.
Al deze regels zijn gebaseerd op de Europese wetgeving (verordening (EU) 2016/429 en zijn gedelegeerde verordeningen)
https://favv-afsca.be/nl/themas/import-en-export/verplaatsingen-binnen-de-europese-unie/intracommunautaire-verplaatsingen-van-landdieren-aquacultuurdieren-broedeieren-en-levende-producten/landdieren-en-broedeieren/levende-vogelsBeste,
In eerdere nieuwsbrieven hebben we u al geïnformeerd over de wijzigingen in het beschermingsniveau van een aantal soorten, als gevolg van de beslissingen genomen op de 19e CITES Conferentie der Partijen, die heeft plaatsgevonden in november 2022.
Op 23/02/2023 ging de nieuwe internationale regelgeving van kracht met aanpassing van de Europese Verordening op 20/05/2023. Voor enkele specifieke soorten werd een uitgestelde opname voorzien in de CITES-bijlagen, waaronder de oplijsting van onderstaande soorten.
Op 25 november 2023 gaan de nieuwe regels in voor de Geelkruinbuulbuul (Pycnotus zeylanicus):
- de Geelkruinbuulbuul (Pycnotus zeylanicus) zal vanaf die datum op Bijlage AI opgenomen zijn (strengere bescherming) en niet langer op Bijlage BII.
- Dit betekent dat u vanaf 25 november:
- een Europese certificaat (geel A4 document) nodig heeft voor aan- en verkoop (inclusief ruil etc.) binnen de EU;
- CITES-vergunningen moet aanvragen voor de in- en (weder)uitvoer naar en vanuit de EU.
- Dit betekent dat u vanaf 25 november:
In België geldt een verbod op het houden van dergelijke soorten die zijn opgenomen op het hoogste beschermingsniveau (Bijlage AI). U kan een afwijking krijgen van dit verbod door ofwel een Europees certificaat aan te vragen (wat sowieso nodig is indien u commerciële activiteiten uitvoert), ofwel door een inventaris in te dienen.
Bij het aanvragen van een Europees certificaat voor vogels die u reeds had vóór 25/11/2023 moet u uw bewijs van legale herkomst indienen (vb. overdrachtsdocument), aangezien dit reeds nodig was voordien omdat de soort al was opgenomen op Bijlage BII.
Een inventaris is enkel zinvol indien u geen handelsactiviteiten zal uitvoeren: de inventaris geeft u de mogelijkheid om deze soort legaal te houden, maar zonder enige vorm van handel of overdracht van eigendom.
Het indienen van een inventaris kan via het elektronisch loket (www.citesinbelgie.be) tot en met 25/01/2024.
Indien u kweekt met deze vogelsoort moeten uw ouderdieren voorzien zijn van een Europees certificaat en geïdentificeerd zijn door een uniek gesloten pootring. Vogels die vóór 25 november geen gesloten pootring hebben, moeten geïdentificeerd zijn door een microchip (een attest van de dierenarts moet worden toegevoegd bij het aanvragen van een Europees certificaat).
De jongen moeten voor alle EU-transacties voorzien zijn van een Europees certificaat en moeten geïdentificeerd worden door middel van een naadloze gesloten pootring met een uniek nummer, met vermelding van dit nummer op het Europees certificaat. De verplichting om een CITES-register van binnenkomst en vertrek bij te houden blijft ongewijzigd.
Alle details vindt u ook op onze website www.citesinbelgie.be. Op deze website vindt u ook de toegang tot ons online loket voor het indienen van al uw aanvragen voor CITES-documenten.
Indien u na het lezen toch nog vragen heeft over uw specifieke situatie, kan u altijd contact opnemen met de cel CITES via cites@health.fgov.be.
Met vriendelijke groeten,
Cel CITESDe Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos houdt toezicht op de naleving van de milieubeheerregelgeving, waaronder het Soortenbesluit.
Als toezichthoudende instantie stellen wij nog te dikwijls vast dat vogelhouders niet of onvoldoende op de hoogte zijn van de bevoegdheden van de Natuurinspectie bij controles, noch van de bestaande regels in verband met het houden van vogels en vangstmateriaal.
Het lijkt ons daarom gepast dat uw vereniging aan deze problematiek de nodige aandacht zou besteden.
Bijgaand vindt u een document met meer uitleg over de bevoegdheden van de Natuurinspectie en over de rechten van vogelhouders bij eventuele controles door natuurinspecteurs.
Samenvatting van de tijdelijke maatregelen ter bestrijding van de aviaire influenza (vogelgriep) en andere na te leven verplichtingen - versie juli 2014.
Wetgeving_TTs_en_beurzen_-_juli_2014.doc
Aanpassing van het soortenbesluit i.v.m. aangepaste ringmaten en de goedkeuring om kunststof ringen te gebruiken.
MBaanpassing_ringenbesluit_30102014.pdf
MB_voorwaarden_vogelpootringen_7mei2011_-_BIJLAGE.pdf
MB_vogelpootringen_x_mei_2011.pdf
Nieuwe wet voor de Europese vogels, gaat in vanaf 1 september 2009
Richtlijn_Europese_vogels.pdf.
15 MEI 2009. - Besluit van de Vlaamse Regering met betrekking tot soortenbescherming en soortenbeheer.
Hierbij in bijlage het nieuwe Soortenbesluit voor het Vlaamse gewest dat vandaag 13 augustus in het Staatsblad werd gepubliceerd en dat het huidige KB van 9 september 1981 moet vervangen. Dit gaat in voege op 1 september.
Het ministerieel besluit betreffende de te gebruiken ringen wordt later gepubliceerd en zal dan ook later in voege treden.
Soortenbesluit_Belgisch_Staatsblad.pdf
Europese vogels: aanpassingen aan het soortenbesluit vanaf 2 september 2016